Siguranta alimentului in intregul lant alimentar reprezinta o preocupare majora in societatea moderna, acolo unde produsele uneori traverseaza cateva granite inainte de a ajunge la consumatorul final.
Inca de la prima publicare a ISO 220000 in 2005, jucatorii din lantul alimentar, incluzand producatori, consumatori si guverne, s-au confruntat cu noi cerinte privind siguranta alimentelor – stimuland nevoia ca standardul sa fie revizuit. Prima intalnire a grupului de lucru ISO (ISO/TC 34/ SC 17/ WG 8) insarcinat cu revizia a fost gazduita de NSAI (Autoritatea Nationala a Standardelor Irlandei) - membru ISO, la Dublin, intre 23-25 februarie 2015 pentru a discuta imbunatatirile necesare standardului. La inceput de aprilie, in Buenos Aires (Argentina), a avut loc cea de-a patra reuniune a grupului de lucru, standardul aflandu-se acum in stadiul de proiect de comitet (CD).
Consultarea utilizatorilor standardului efectuata anul trecut a scos la iveala probleme ale versiunii curente. S-a constatat ca anumiti termeni pot crea confuzii: repetitiile inutile au fost identificate si anumite concepte au necesitat clarificari. Mai mult decat atat, intreprinderile mici si mijlocii (SMEs) nu au fost suficient integrate si intelegerea evaluarii riscului trebuia imbunatatita. Aceste puncte diferite identificate de utilizatori au contribuit la procesul de revizuire.
Pe baza acestui feedback, grupul de revizuire va aborda urmatoarele aspecte:
- Clarificare anumitor concepte cheie, in special punctele de control critic necesare pentru a fi gestionate, programele operationale necesare, abordarea riscurilor, retragerea si rechemarea produselor, si o combinatie de masuri de control extern;
- Actualizarea termenilor si definitiilor;
- Simplificarea standardului si formularea mai clara;
- Evitarea unui continut prea normativ;
- Asigurarea unei mai mari acoperiri a intreprinderilor mici si mijlocii (SMEs).
Mai mult decat atat, ISO 22000 va avea acelasi format ca alte standarde de sisteme de management care acum vor avea o structura identica cu texte, termeni si definitii comune. Acest lucru va usura mult viata companiilor care doresc sa fie certificate pe mai multe sisteme de management cum ar fi ISO 9001 si ISO 22000. Formatul coordonat va asigura coerenta intre standarde, va simplifica utilizarea lor integrata si va usura citirea si intelegerea lor de catre utilizatori.
In timp ce expertii din industria alimentelor pot fi in special implicati in aceasta revizie, alti utilizatori ai standardului vor fi vizati in mod specific daca este necesar. Acestia includ , intreprinderile mici si mijlocii, producatorii de furaje, jucatorii din industria de hrana pentru animale, autoritati care cauta un model pentru dezvoltarea cerintelor obligatorii cu o abordare de management al sigurantei alimentelor, chiar si producatori care nu sunt direct implicati in „industria alimentara” dar ale caror activitati sunt incluse in domeniul standardului, de ex: apa.
Multe companii si organizatii nu utilizeaza direct ISO 22000, dar in conjunctie cu standardul ISO 9001 (sistem de management al calitatii), apare dorinta de a alinia cele doua standarde si de a le asigura coerenta.
Mai mult decat atat, familia ISO/TS 22002 sprijina anumite sectoare si le permite sa implementeze ISO 22000 oferindu-le instrumente pentru a dezvolta programele prealabile necesare.
Expertii care s-au reunit la Buenos Aires au decis ca va fi necesar sa se elaboreze un al doilea proiect de comitet pentru a ajunge la un document de lucru reusit. Grupul de lucru trebuie sa clarifice si sa comunice concepte fundamentale in termeni simpli si concisi pentru a elabora un standard care sa fie usor de inteles si de implementat de catre organizatii, indiferent de marimea lor, de la prima pana la ultima veriga a lantului alimentar.
Urmatoarea revizuire va avea loc intre 14 si 16 iunie 2016 la Copenhaga (Danemarca). Daca totul merge conform planului, urmeaza ca standardul sa fie publicat in 2017.
Sursa: ISO