Ce este EMAS?
EMAS este instrumentul european de management de mediu conceput pentru a sprijini organizatiile in imbunatatirea continua a performantei de mediu integrand conceptul dezvoltarii durabile.
Avantajele implementarii EMAS
Inregistrarea EMAS conduce la:
- imbunatatirea imaginii si sporirea credibilitatii publice in fata clientilor, partenerilor, investitorilor si comunitatii locale;
- crearea avantajului competitional pe piata nationala si europeana prin imbunatatirea performantei de mediu si de afaceri;
- noi oportunitati de afaceri pe pietele unde procesele ecologice de productie sunt importante.
Din punct de vedere economic, EMAS inseamna: economii de resurse si costuri mai mici, prin urmare, reducerea cheltuielilor cauzate de strategii de management reactive, cum ar fi remediere, plata de penalitati pentru incalcarea legislatiei.
In plus fata de cerintele standardului ISO 14001, EMAS accentueaza respectarea cerintelor privind:
- conformarea cu legislatia privind protectia mediului;
- imbunatatirea continua a performantei de mediu;
- comunicarea externa, prin punerea la dispozitia publicului a declaratiei de mediu;
- implicarea angajatilor.
EMAS este un sistem de management de mediu operational, care conduce la imbunatatirea continua a performantelor de mediu la nivelul celor mai bune tehnici disponibile ale momentului, in paralel cu imbunatatirea perfomantelor economice.
De ce SRAC
SRAC este acreditat ca verificator de mediu EMAS (certificat nr. VM 001) avand astfel competenta de a efectua serviciul de verificator de mediu pentru domeniile pentru care a fost acreditat.
Orice organizatie publica sau privata, indiferent de profilul de activitate, care doreste sa isi imbunatateasca continuu performanta de mediu poate solicita inregistrarea EMAS.
Documentele necesare inregistrarii unei organizatii in cadrul EMAS sunt cele prevazute in Ordinul Nr. 2086 din 17 august 2011 pentru aprobarea procedurii de inregistrare in sistemul comunitar de management de mediu si audit - EMAS, ordin emis de Ministerul Mediului si Padurilor.
Organizatiile care se inregistreaza pentru prima data in EMAS trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte (conform prevederilor art. 4 din Regulamentul CE nr. 1221/2009):
- efectuarea analizei de mediu;
- elaborarea si punerea in aplicare a unui sistem de management de mediu;
- efectuarea auditului intern;
- elaborarea declaratiei de mediu;
- verificarea de catre un verificator de mediu acreditat sau autorizat a analizei de mediu, a sistemului de management de mediu, a procedurii de audit si punerea ei in aplicare, precum si validarea declaratiei de mediu de catre acesta.
In vederea obtinerii inregistrarii in EMAS, organizatia inainteaza Biroului EMAS urmatoarele:
- cererea de inregistrare in EMAS, al carei model este prevazut in Anexa 2 a Ordinului nr. 2086 din 17 august 2011;
- declaratia de mediu validata, in format electronic sau imprimata pe hartie;
- declaratia verificatorului de mediu, semnata de verificatorul de mediu care a validat declaratia de mediu.
Biroul EMAS verifica in prealabil corectitudinea si validitatea documentelor depuse.
Evaluarea detaliata a tuturor documentele solicitarii de inregistrare in EMAS este realizata de organismul competent impreuna cu Comitetul EMAS. Daca in cadrul intrunirii de evaluare se constata ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru obtinerea inregistrarii in EMAS prevazute in art. 13 alin. (2) din Regulament, organismul competent, in baza avizului Comitetului EMAS, decide acordarea inregistrarii in EMAS.