Schema FSSC 22000 a primit recunoastere deplina din partea GFSI (Initiativa Globala pentru Siguranta Alimentara) inca din 2010. Recunoasterea GFSI demonstreaza ca Schema indeplineste cele mai inalte standarde la nivel global.
In plus, schema este acceptata pe scara larga de organismele de acreditare din intreaga lume si sustinuta de parti interesate precum FoodDrinkEurope (FDE) si Asociatia Marcilor de Consumator (CBA).
Standardele de referinta pentru schema FSSC 22000
Schema FSSC 22000 are la baza:
- standardul International ISO 22000:2018 (Sistem de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar);
- specificatia tehica din sectorul alimentar relevant: ISO/TS 22002-1:2009 - Programe preliminare pentru siguranta alimentului. Partea 1: Fabricarea alimentelor sau Specificatia tehnica ISO/TS 22002-4:2013 - Programe preliminare pentru siguranta alimentului. Partea a 4-a: Fabricarea ambalajelor alimentare;
- cerinte suplimentare stabilite de Fundatia FSSC.
Versiunea Schemei FSSC in vigoare poate fi consultata aici (ENG) si aici (RO).
SRAC CERT ofera servicii de audit si certificare a sistemului de management al sigurantei alimentare conform cerintelor schemei FSSC 22000 pentru urmatoarele domenii de activitate:
- FSSC 22000 pentru produse alimentare
- FSSC 22000 pentru ambalaje alimentare
Avantajele certificarii sistemului de management al sigurantei alimentului conform schemei FSSC 22000
- utilizarea standardelor internationale promovate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), care prin structura lor permit o flexibilitate sporita in ce priveste integrarea cu alte sisteme de management;
- capacitatea de imbunatatire a sistemelor de managment conforme cu ISO 22000 deja existente, oferind posibilitatea trecerii la nivelul calitativ sporit oferit de FSSC 22000, cu costuri de certificare mult mai reduse fata de alte certificari recunoscute GFSI (The Global Food Safety Initiative);
- mentinerea fundamentarii pe documentele Codex Alimentarius, care stau la baza legislatiei privind siguranta alimentului in vigoare.
De ce SRAC
SRAC CERT este primul organism de certificare romanesc care a fost licentiat de catre Fundatia FSSC (The Foundation for Food Safety System Certification) din Olanda pentru a efectua certificari acreditate conform schemei FSSC 22000 (vezi AICI).
SRAC CERT este acreditat de RENAR (certificat nr. SMFS 002) pentru certificarea sistemului de management al sigurantei alimentelor conform cerintelor schemei FSSC 22000.
In urma finalizarii satisfacatoare a procesului de certificare, organizatiile certificate de SRAC:
- au dreptul de a utiliza marca de conformitate SRAC in scopuri promotionale;
- sunt informate, in mod constant, cu privire la evolutiile din domeniul sigurantei alimentelor si al certificarii prin posibilitatea accesarii website-ului SRAC.
De ce certificare
Siguranta alimentelor constituie o preocupare globala, nu numai datorita impactului asupra sanatatii publice, dar si datorita celui asupra comertului international.
Globalizarea productiei si achizitiei alimentelor a facut ca lanturile alimentare sa devina mai complexe, astfel crescand si riscul incidentelor cu privire la siguranta alimentului. Deoarece riscul de a produce alimente nesigure pentru consum este permanent, a crescut interesul pentru implementarea si certificarea unor scheme de management /standarde din ce in ce mai performante, cu scopul de a tine sub control acest risc.
Una dintre schemele certificabile care se bucura de o incredere din ce in ce mai mare in piata este schema FSSC 22000.
Certificarea FSSC 22000 este recunoscuta la nivel global de catre GFSI ca si alte scheme de certificare in domeniul sigurantei alimentare dintre care amintim:
IFS International Featured Standards
BRCGS (BRC Global Strantard)
GLOBALG.A.P.
https://mygfsi.com/how-to-implement/recognition/certification-programme-owners