In functie de tinta sau de combinatia de tinte pe care doreste sa le atinga operatorul din lantul alimentar, SRAC CERT ofera trei produse de certificare in domeniul sigurantei alimentului cu scopul de a acoperi cat mai precis cerinta de audit si certificare:
- Certificarea conform standardului ISO 22000:2018
- Certificarea conform Schemei FSSC 22000 (versiunea 5).
Standardele de referinta pentru schema FSSC 22000 Produse Alimentare si domeniul de aplicare
Schema de audit si certificare a sistemelor de management al sigurantei alimentului este destinata producatorilor de produse alimentare si are la baza Standardul International ISO 22000:2018* "Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar”, specificatia ISO/TS 22002-1:2009 "Programe preliminare pentru siguranta alimentului. Partea 1: Fabricarea alimentelor” si o serie de cerinte suplimentare adaugate de catre Fundatie.
- Managementul serviciilor
- Etichetarea produselor
- Aparare alimentara
- Prevenirea fraudei alimentare
- Utilizarea logo-ului
- Managementul alergenilor
- Monitorizarea mediului
Avantajele certificarii sistemului de management al sigurantei alimentului conform schemei FSSC 22000
- utilizarea standardelor internationale promovate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), care prin structura lor permit o flexibilitate sporita in ce priveste integrarea cu alte solutii de management;
- posibilitatea de imbunatatire a sistemelor de managment conforme cu ISO 22000 deja existente, oferind posibilitatea trecerii la nivelul calitativ sporit oferit de FSSC 22000, cu costuri de certificare mult mai reduse fata de ce presupune o alta certificare recunoscuta GFSI* (The Global Food Safety Initiative);
- mentinerea fundamentarii pe documentele Codex Alimentarius, care stau la baza legislatiei privind siguranta alimentului in vigoare.
De ce SRAC
SRAC CERT este primul organism de certificare romanesc care a fost licentiat de catre Fundatia (The Foundation for Food Safety Certification) din Olanda pentru a efectua certificari acreditate conform schemei FSSC 22000 [vizitati http://www.fssc22000.com].
In urma finalizarii satisfacatoare a procesului de certificare, organizatiile certificate de SRAC:
- au dreptul de a utiliza marca de conformitate SRAC in scopuri promotionale;
- sunt informate, in mod constant, cu privire la evolutiile din domeniul sigurantei alimentelor si al certificarii prin posibilitatea accesarii website-ului SRAC, evenimentele organizate de SRAC.
De ce certificare
Siguranta alimentelor constituie o preocupare globala, nu numai datorita impactului asupra sanatatii publice, dar si datorita celui asupra comertului international.
Globalizarea productiei si achizitiei alimentelor a facut ca lanturile alimentare sa devina mai complexe, astfel crescand si riscul incidentelor cu privire la siguranta alimentului. Deoarece riscul de a produce alimente nesigure pentru consum este permanent, a crescut interesul pentru implementarea şi certificarea unor scheme de management /standarde din ce in ce mai performante, cu scopul de a tine sub control acest risc.
Una dintre schemele certificabile care se bucura de o incredere din ce in ce mai mare in piata este schema FSSC 22000.
Schema FSSC 22000 este recunoscuta de catre GFSI.
Obtinerea certificarii FSSC 22000, este recunoscuta la nivel global de catre GFSI ca fiind echivalenta* (similara, identica sau esenţial egala) cu alte scheme de certificare in domeniul sigurantei alimentului dintre care amintim:
BRCGS (BRC Global Strantard
GLOBALG.A.P.

