In managementul sigurantei alimentare, transportul si depozitarea acestora sunt doua elemente de baza. De aceea, a fost publicata o noua indrumare internationala pentru asigurarea sigurantei de-a lungul intregului lant alimentar.
Programul preliminar (PRP) reprezinta o cerinta importanta a standardului ISO 22000, unul dintre cele mai renumite standarde internationale pentru siguranta lantului alimentar. PRP-urile contin conditii si activitati necesare care trebuie implementate in cadrul unei organizatii, dar si de-a lungul intregului lant alimentar, pentru mentinerea sigurantei alimentare.
Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a elaborat o serie de specificatii tehnice dedicate mentinerii in cadrul organizatiei a unor programe obligatorii care sa faciliteze un control mai riguros al pericolelor la care sunt expuse alimentele in procesul de fabricatie.
Cea mai recenta specificatie tehnica este ISO/TS 22002-5, care ii va ajuta pe transportatori sa protejeze produsele alimentare, ingredientele, materiile prime si ambalajele, pentru a se asigura ca marfurile ajung la consumatori in siguranta.
Aceasta va permite o abordare armonizata a sigurantei produselor de-a lungul lantului alimentar pentru a fi mai usor de controlat si de auditat, ceea ce va duce la riscuri reduse de contaminare sau deteriorare.
ISO/TS 22002-5 este una dinte cele sase specificatii tehnice care au ca scop facilitarea indeplinirii cerintelor standardului ISO 22000.
Seria cuprinde:
Aly Rappange, presedinta grupului de lucru care a dezvoltat specificatia tehnica, a declarat ca ISO/TS 22002-5 ii va ajuta pe cei implicati in transportul alimentelor sa protejeze produsele alimentare, ingredientele, materiile prime si ambalajele, sa se asigure ca marfurile ajung in siguranta la consumatorul final.
Programul preliminar (PRP) reprezinta o cerinta importanta a standardului ISO 22000, unul dintre cele mai renumite standarde internationale pentru siguranta lantului alimentar. PRP-urile contin conditii si activitati necesare care trebuie implementate in cadrul unei organizatii, dar si de-a lungul intregului lant alimentar, pentru mentinerea sigurantei alimentare.
Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a elaborat o serie de specificatii tehnice dedicate mentinerii in cadrul organizatiei a unor programe obligatorii care sa faciliteze un control mai riguros al pericolelor la care sunt expuse alimentele in procesul de fabricatie.
Cea mai recenta specificatie tehnica este ISO/TS 22002-5, care ii va ajuta pe transportatori sa protejeze produsele alimentare, ingredientele, materiile prime si ambalajele, pentru a se asigura ca marfurile ajung la consumatori in siguranta.
Aceasta va permite o abordare armonizata a sigurantei produselor de-a lungul lantului alimentar pentru a fi mai usor de controlat si de auditat, ceea ce va duce la riscuri reduse de contaminare sau deteriorare.
ISO/TS 22002-5 este una dinte cele sase specificatii tehnice care au ca scop facilitarea indeplinirii cerintelor standardului ISO 22000.
Seria cuprinde:
- ISO / TS 22002-1, Programe obligatorii privind siguranta alimentelor – Partea 1: Fabricarea alimentelor;
- ISO / TS 22002-2, Programe obligatorii privind siguranta alimentelor – Partea 2: Catering;
- ISO / TS 22002-3, Programe obligatorii privind siguranta alimentelor – Partea 3: Agricultura;
- ISO / TS 22002-4, Programe obligatorii privind siguranta alimentelor – Partea 4: Fabricarea ambalajelor alimentare;
- ISO / TS 22002-6, Programe obligatorii privind siguranta alimentelor – Partea 6: Furajare si productie de alimente animale.
Aly Rappange, presedinta grupului de lucru care a dezvoltat specificatia tehnica, a declarat ca ISO/TS 22002-5 ii va ajuta pe cei implicati in transportul alimentelor sa protejeze produsele alimentare, ingredientele, materiile prime si ambalajele, sa se asigure ca marfurile ajung in siguranta la consumatorul final.
„Va permite o abordare armonizata a sigurantei alimentului de-a lungul lantului alimentar, mai usor de controlat si de auditat, ceea ce duce la riscuri reduse de contaminare sau deteriorare”, a spus ea.
Sursa: ASRO, ISO