Cu peste doua sute de boli transmise prin lantul alimentar, este clar ca productia alimentara sigura si durabila este una dintre cele mai mari provocari. Globalizarea comertului cu alimente complica si mai mult siguranta alimentara, iar noua editie a standardului, ISO 22000:2018, Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar reprezinta un raspuns util la aceste provocari.
Mentinerea sigurantei alimentelor de la ferma pana la furculita prin asigurarea practicilor de igiena si a trasabilitatii la fiecare pas al lantului de aprovizionare sunt sarcini esentiale pentru industria alimentara.
Standardul ISO 22000:2018 stabileste cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor. Acesta defineste ce trebuie sa faca o organizatie pentru a-si demonstra capacitatea de a controla pericolele legate de siguranta alimentara si de a se asigura ca alimentele sunt sigure pentru consum.
Beneficiile implementarii standardului includ:
Destinat tuturor organizatiilor din industria alimentara si a hranei pentru animale, indiferent de dimensiune sau sector, ISO 22000:2018 transforma managementul sigurantei alimentare intr-un proces continuu de imbunatatire, avand o abordare preventiva a sigurantei alimentelor, ajutand la identificarea, prevenirea si reducerea pericolelor produse de alimente in lanturile alimentare si furaje.
Noua editie aduce claritate pentru mii de companii din intreaga lume care au folosit deja standardul.
Ultimele sale imbunatatiri includ:
ISO 22000:2018 va fi adoptat ca standard roman in decembrie 2018.
ISO 22000:2018 inlocuieste ISO 22000:2005, iar organizatiile certificate conform acestui referential vor avea la dispozitie 3 (trei) ani de la data publicarii pentru a face tranzitia la noul standard (iunie 2021).
PREVIEW ISO 22000:2018
Sursa: ASRO, ISO
Mentinerea sigurantei alimentelor de la ferma pana la furculita prin asigurarea practicilor de igiena si a trasabilitatii la fiecare pas al lantului de aprovizionare sunt sarcini esentiale pentru industria alimentara.
Standardul ISO 22000:2018 stabileste cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor. Acesta defineste ce trebuie sa faca o organizatie pentru a-si demonstra capacitatea de a controla pericolele legate de siguranta alimentara si de a se asigura ca alimentele sunt sigure pentru consum.
Beneficiile implementarii standardului includ:
- abilitatea de a furniza in mod consecvent produse si servicii legate de produsele alimentare care sunt sigure si indeplinesc cerintele de reglementare,
- imbunatatirea gestionarii riscurilor in procesele de siguranta alimentara,
- demonstrarea unor legaturi puternice cu Codex Alimentarius al Organizatiei Natiunilor Unite, care elaboreaza orientari privind siguranta alimentara pentru guverne.
Destinat tuturor organizatiilor din industria alimentara si a hranei pentru animale, indiferent de dimensiune sau sector, ISO 22000:2018 transforma managementul sigurantei alimentare intr-un proces continuu de imbunatatire, avand o abordare preventiva a sigurantei alimentelor, ajutand la identificarea, prevenirea si reducerea pericolelor produse de alimente in lanturile alimentare si furaje.
Noua editie aduce claritate pentru mii de companii din intreaga lume care au folosit deja standardul.
Ultimele sale imbunatatiri includ:
- adoptarea structurii la nivel inalt, structura comuna tuturor standardelor sistemului de management ISO, ajutand astfel organizatiile sa combine la un moment dat ISO 22000 cu alte sisteme de management (cum ar fi ISO 9001 sau ISO 14001),
- noua abordare a riscului – ca un concept vital in afacerile din domeniul alimentar – care face distinctia intre riscul de la nivelul operational si cel de la nivelul de actiune al sistemului de management,
- legaturi puternice cu Codex Alimentarius, un grup alimentar al Organizatiei Natiunilor Unite care dezvolta orientari privind siguranta alimentara pentru guverne.
ISO 22000:2018 va fi adoptat ca standard roman in decembrie 2018.
ISO 22000:2018 inlocuieste ISO 22000:2005, iar organizatiile certificate conform acestui referential vor avea la dispozitie 3 (trei) ani de la data publicarii pentru a face tranzitia la noul standard (iunie 2021).
PREVIEW ISO 22000:2018
Sursa: ASRO, ISO